Gi oss våre skjeletter tilbake

gi_oss_vare_skjeletter_tilbake_-_pa_vidda-mindre.JPG

Av tiffhege
8.oktober er det 30 år siden sultestreiken mot Alta-utbyggingen foran Stortinget ble innledet. Verdensteatret Cinematek markerer dagen med visning av "Gi oss våre skjeletter tilbake".
8 okt 2009 - 20:00
8 okt 2009 - 22:00

Kautokeinoopprørerne

Dette er historien om to hodeskaller som er innelåst i en mørk kjeller på Anatomisk institutt i Oslo. Filmen handler om kampen om å bringe hodeskallene til de henrettede Kautokeino-opprørerne hjem. Spørsmålet er om hodeskallene tilhører simple mordere eller frihetshelter i en kamp mot rasisme og undertrykkelse?

I 1852 ledet de Mons Somby og Aslak Hætta Kautokeino-opprøret, noe de måtte bøte med livet for. Hodene ble lagt i en sekk og fraktet til Oslo for oppbevaring og forskning på Anatomisk institutt.

Få hvile i fred

Filmberettelsens ramme er kampen Mons Somby og Aslak Hættas slekninger fører for å gjenopprette deres ære. Niillas Somby er den ledende kraften. Han har engasjert sameorganisasjoner og menneskerettsaktivister i saken. Kravet er: Gi oss tilbake våre helters skjeletter! For de eldre menneskene som minnes opprøret i Kautokeino, handler det om mer jordnære ting. For dem er det viktigst at Mons Somby og Aslak Hætta får hvile i fred.

Mot dem står forskere som forsvarer “statens eiendom”, den som oppsto gjennom avrettingen. De står også på den frie vitenskapen side, de argumenterer for viktigheten av å beholde skjelettene for forskningsformål. Det Anatomiske instituttet har over 3000 sameskjelett i sitt forråd. De er stolte over å tilhøre de fornemste instituttene i verden på dette området, derfor vegrer de å utlevere skjelettene når delegasjonen med slektingene en dag kommer for å hente Mons og Aslak til Den Siste Hvile.

30 år siden sultestreiken foran Stortinget

Arrangementet er en markering av det 30 år siden sultestreiken foran Stortinget i forbindelse med Alta-utbyggingen ble innledet. Alta-Kautokeinovassdraget ble utbygd, men kampen var en viktig milepæl i en politisk prosess som bl.a. resulterte i etableringen av Sametinget, som hadde sin første sesjon 9. oktober for 20 år siden – ennå et jubileum verd å markere.

Innledning i salen ved regissør Paul-Anders Simma og kommentar ved Niilas Somby.

Arrangementet er et samarbeid mellom Kunstakademiet i Tromsø og Verdensteatret Cinematek:

GI OSS VÅRE SKJELETTER TILBAKE
Torsdag 8. oktober kl 20.00
Innledning ved regissør Paul-Anders Simma
Kommentar etter filmen ved Niilas Somby

Regi: Paul-Anders Simma. Finnland/Norge 1999. 35mm, 50 min.

Billetter selges i døren 30 min før visning.

Om tiffhege


Fullt navn
Hege Kristin Widnes

Fødsesdato
21 jan 2009

Vis fullstendig brukerprofilLiker du å dra på konserter, kino eller teater?

Bli med i TromsoBy.no da vel :-)


Legg inn arrangement


Dette arrangementet er lagt inn av en TromsoBy.no-bruker. Du kan også legg inn arrangement, her legger du inn arrangement.